Een koedrank na het afkalven: kleine moeite, groot effect!

Fresh Cow Energy Drench

Fresh Cow Energy Drench

Een goede overgangsperiode is cruciaal

Melkkoeien worden geconfronteerd met fysiologische, metabolische processen

en voedingsveranderingen tijdens de overgangsperiode.

Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ketose, mastitis, pensverzuring en melkkoorts. Deze transitie problemen hebben een impact op de productiviteit en het welzijn en reproductieve prestaties van de koe. Daarom, Melkkoeien profiteren gedurende deze periode van ondersteuning.

Wat is FCE Drench?

FCE Drench is de perfecte aanvulling op een stabiel dieet helpen voedingsproblemen, zoals ketose, te voorkomen.

FCE Drench bevat naast een hoge kwaliteit Propyleen Glycol, vitamine A, vitamine D3,  vitamine B3 (niacine) en ether B-vitamines.

FCE Drench is speciaal ontwikkeld om het energieniveau te verhogen, waardoor de eetlust wordt gestimuleerd en activiteit van de koeien.

Wat zijn de voordelen:

  • Ondersteunt bij symptomen van ketose
  • Stimuleert de voeropname na het afkalven
  • Eenvoudig toe te dienen met een drenkpistool
  • Extra ondersteuning tijdens de transitieperiode
  • Ondersteunt de melkproductie
  • Ondersteunt bij gewichtsverlies na het afkalven

Werkend mechanisme

Propyleenglycol en glycerine zijn twee glucosevoorlopers die snel door de pens en de lever worden verwerkt tot  vluchtige vetzuren en glucose. Dit maakt ze zeer effectief voor het optimaliseren van de energiestofwisseling na het afkalven.

Niacine is een essentiële bouwsteen van de belangrijke co-enzymen NAD en NADP. Deze enzymen spelen een belangrijke rol in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, waardoor het energieniveau bij het dier wordt gereguleerd.

Bovendien ondersteunt niacine de lever bij de omzetting van ammoniak in ureum en bij de verwerking van ketonlichamen het minimaliseren van de negatieve effecten van leververvetting. Vitamine A en vitamine D3 ondersteunen de melkproductie en de voortplantingsorganen. Beide vitamines spelen ook een rol bij het voorkomen van hypocalciëmie en bij het stimuleren ervan het immuunsysteem.

Dosering en toepassing  Flyer Fresh Cow Energy Drench Front Back Printready

FCE Drench dient gebruikt te worden rond het afkalven.

Dien 200 ml FCE Drench per koe, tweemaal daags, gedurende 3 opeenvolgende dagen of tot een duidelijke verbetering is gebeurd.

Plaats de drench applicator in de bek van de koe, in de holte achter de achterste tanden terwijl u het hoofd vasthoudt horizontaal.

 Laat de FCE Drench langzaam in de houder glijden keel en zorg ervoor dat het dier goed slik                                                        OF GEBRUIK DE EASY DRENCH Easy Drech Easy Drench Stal

 Easy Drench  Nederlands 

Dierenwelzijn

Een melkkoe heeft veel water nodig om gezond en fit te blijven. Een gezonde volwassen koe heeft zeker 150 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren en produceren. Wanneer een koe te weinig drinkt heeft dit directe gevolgen voor het welzijn en de productie.

Koeien die niet fit zijn door ziekte of afkalven hebben vaak moeite om voldoende water binnen te krijgen. Om de dieren hier snel mee te helpen is het gebruik van de Easy Drench een uitkomst. Drenchen is het toedienen van een bepaalde hoeveelheid water. De meest algemene toepassing van drenchen is uitdroging. Uitdroging is bij koeien op verschillende manieren vast te stellen. Knijp bijvoorbeeld in de huid van de koe. Als de huid even rechtop blijft staan, dan is dit een indicatie voor uitdroging. Ook diepliggende ogen zijn een indicatie voor uitdroging.

De temperatuur van het water van een drench kan het beste vergelijkbaar zijn met de lichaamstemperatuur van de koe. Als het erg warm weer is kunt u ervoor kiezen om iets koeler water te gebruiken. Het is niet wenselijk om een koe bij warm weer koud water te geven. Water met een groot temperatuurverschil ten opzichte van de lichaamstemperatuur zorgt juist voor extra stress. Controleer voor het drenchen dus de temperatuur van het dier en van het water.

Wanneer er sprake is van uitdroging bij een koe, dan is de kans groot dat er ook een tekort aan vitaminen en mineralen is ontstaan. De aanleiding voor de uitdroging kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer een koe last heeft van diarree is het verlies aan vocht groot en ligt uitdroging op de loer. Naast diarree zijn er meer specifieke aandoeningen waarbij drenchen zeer waardevol is voor de gezondheid van de koe. We bespreken hier enkele veel voorkomende oorzaken.

Slepende melkziekte

Omdat er veel energie van de koe gevraagd is tijdens de dracht, is het opstarten van de melkproductie een risico. De melkproductie kost namelijk ook veel energie. Ongeveer 25% van afgekalfde koeien heeft een energietekort. In veel gevallen is dat niet zichtbaar en lukt het de koe zelfstandig om dit tekort in te lopen. Als de koe niet in staat is om voldoende energie uit de voeding op te nemen, dan teert zij in op de vetreserves. Bij de reactie van het omzetten van vet naar energie ontstaan ketonen. Als er teveel ketonen in het bloed terecht komen, dan wordt de koe ziek. Ongeveer de helft van de koeien met een energietekort krijgt last van de hoeveelheid ketonen.

Door de combinatie van extra energie en gist krijgt de koe precies wat ze nodig heeft voor een snel herstel. Hiermee krijgt ze de energie om het tekort op te heffen. Het zorgt ook voor een verlaging van de ziekmakende ketonen in het bloed. De werking van de pens wordt verbeterd door de toename van de pens flora. De spijsvertering wordt dus ondersteund voor een betere eetlust en een betere opname van voedingsstoffen.

Uierontsteking

De bacterie Eschericia coli kan zorgen voor een ontsteking van de uier. Deze aandoening is ook bekend als acute E. coli-mastitis. Bij een ontsteking door E. coli is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. De groei van het aantal bacteriën gaat namelijk razendsnel. Bij een groter aantal bacteriën nemen de symptomen van de mastitis toe. Uiteindelijk kan de koe in shock raken en in de meeste gevallen wordt dit het dier fataal.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van is het toedienen van vocht. Door het toedienen van vocht, wordt het lichaam in staat gesteld de schadelijke bacteriën en stoffen snel af te scheiden. Met een drench kan het vocht snel worden toegediend, met passende toevoegingen.

Bij uierontsteking adviseren wij om de koe te drenchen. Gebruik hierbij een drench poeder dat zorgt voor een correctie van de mineralenbalans en de zuurgraad van het bloed. De samenstelling moet ook gericht zijn op het stimuleren van de vochtopname als remedie tegen de uitdroging. Om het vochttekort aan te vullen adviseren wij bovendien om voldoende water toe te dienen. Hierdoor is de koe sneller van de ontsteking en pijn af. Wanneer de ontsteking is verdwenen is de melk bovendien weer goed voor de productie. Hoeveel water een koe nodig heeft hangt natuurlijk af van de toestand van de koe. Hier noem ik vier manieren waarop u kunt inschatten hoe groot de uitdroging is. Namelijk de pens vulling, de eetlust, de vacht en de ligging van de ogen.

Een geringe pens vulling duidt op een vochttekort. Achter de ribben aan de linker flank ligt de pens. Als de pens niet goed gevuld is, dan is deze plaats duidelijk ingevallen. De eetlust is ook een signaal dat duiden kan op uitdroging. Als de koe langere tijd niet vreet, dan is het risico op uitdroging groter. De vacht van de koe hoort te stralen. Een koe met een vochttekort heeft een doffe vacht. Bovendien blijft de vacht van een dier met uitdrogingsverschijnselen rechtop staan als je erin knijpt. De huid hoort soepel te zijn en snel weer terug te vallen. Als de ogen van een koe zichtbaar zijn ingevallen is er sprake van een ernstig vochttekort.

2022 07 01 14.03.24 

(Klik op de gewenste taal om het document te openen)

Engels

(Klik op de gewenste taal om het document te openen)

Engels

Download informatieflyer

(Klik op de gewenste taal om het document te openen)

Engels

Interesse in onze producten?

Neem contact op voor info & Dealers

Wij werken met en voor onze Distributeurs in de landen waar we actief zijn en werken samen met hun medewerkers, dierenartsen, fokkers, integrators, coöperaties, commercials en vele andere professionals in de sector om onze producten, verkoop, en gebruik tot een succes te maken.