Uier Verzorging

Confort Cow Care

Flyers:

(Klik op de gewenste taal om het document te openen)

Nederlands  Engels  Frans  Duits  Spaans


Udder Care bevat essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten die bekend staan om hun antibacteriële werking. Het is een contactspray die via de huid wordt opgenomen in de bloedbaan. Uiers hebben vaak last van edema en/of harde kwartieren. Dit leidt vaak tot problemen tijdens de lactatie. Gebruik Udder Care rond de geboorte. Het vermindert edema en verzacht harde kwartieren en/of uiers rond afkalven en in de lactatie. Het uier zal voor het afkalven na behandeling met Udder Care veel zachter zijn. De koe zal minder bloedige melk, gezwollen spenen en intern littekenweefsel hebben. Dit zal op zijn beurt leiden tot een betere kwaliteit van het uier waarmee de koe veel langer in de veestapel blijft, omdat ze meer productief kan zijn en blijven. De koe zal veel rustiger en stiller zijn tijdens de eerste melkbeurt, en zal de melk eerder laten vallen, ook zullen de verdikte spenen de eerste keer dat ze worden gemolken geen probleem vormen.. Op de langere termijn zijn de voordelen: Kwaliteit uiers, en kwaliteit spenen die leiden tot een hogere productie , lagere scc en meer lactatie perioden. De koe heeft een langer en winstgevend leven in de veestapel. Dit betekent minder spanning op de koeien en de veehouder.

Udder Care heeft een positief effect op de gezondheid van de uier in het algemeen en houdt de uier zacht en kalm. Essentiële oliën en natuurlijke ingrediënten staan ​​bekend om hun antibacteriële en schimmelwerende werking. Udder Care ondersteunt de natuurlijke immuniteit en helpt een gezonde uier te behouden.

De etherische oliën en natuurlijke ingrediënten in Udder Care zorgen ervoor dat het product diep in de uier trekt en verder werkt dan alleen oppervlakkig op de huid. Harde of opgezwollen uiers/kwartieren vinden hun oorzaak meestal diep in de uier. Om de oorzaak van het probleem aan te pakken moet een product daar kunnen komen om het op te lossen.

Product

Comfort Udder Care

Udder Care Geel / Groene spray

 • Behandeling van de gehele uier of per kwartier
 • Harde kwartieren 4 dagen lang, 2 x per dag behandelen
 • Behandel de complete uier 4 dagen 2 x per dag vóór of rondom de geboorte van het kalf ter behandeling voor oedeem.
 • Udder Care  is verkrijgbaar in twee varianten, namelijk Groen en Geel. De samenstelling en werking van beide producten is gelijk, maar  Udder Care Groen heeft een kleurstof toegevoegd gekregen waardoor het een markering op de uier achterlaat dat tot de volgende melkbeurt zichtbaar blijft op de uier. 
 • Udder Care Groen is daarom uitermate geschikt voor melkvee bedrijven met meerdere werknemers in dienst. Doordat de kleur zichtbaar blijft op de uier, is een behandeld dier gemakkelijk te herkennen in de stal en wordt de melker herinnert om de uier nogmaals in te sprayen.
 • Udder Care Geel heeft dezelfde samenstelling als de groene variant, maar zonder de kleurstof. Door de natuurlijke ingrediënten heeft het de gele kleur. De werking van Udder Care Geel is hetzelfde als de werking van de groene variant, maar laat geen kleur achter op de uier. Nadat de uier is gesprayd, is de kleur onzichtbaar houdt de uier zijn natuurlijk kleur.
 • Verkrijgbaar in 500 ml. fles met sprayer, 4 liter can met pomp, 10 liter of 20 liter can met kraan. Grotere verpakkingen op aanvraag

Udder Care is eenvoudig aan te brengen met de Comfort Udder Sprayer.

 

Nieuw!!! Comfort Udder Care lotion Wit En Geel
(geen spray en beide kleurloos)
Ideaal voor Show Koeien
 • UDDER CARE VOORDELEN
 • Minder oedeem
 • Minder uierontsteking
 • Minder antibiotica
 • Lager cel getal
 • Beter uitmelken
 • Geen wachttijd
 • Udder Care is een contact spray.
 • Hoeft niet worden ingewreven worden.

Hoe Udder Care te gebruiken

UDDER CARE HOE TE GEBRUIKEN

Udder Care is eenvoudig aan te brengen

Geel en groen zelfde ingrediënten alleen groen laat een kenmerk tot de volgende melking achter


Gebruiksaanwijzing Nederlands
Gebruiksaanwijzing Engels
Gebruiksaanwijzing Duits
Gebruiksaanwijzing Spaans
Preventie:
Alle vaarzen op het bedrijf 4 dagen rond het kalven 2 keer per dag op het uier sprayen ( 3 slaande bewegingen per kwartier bij groot uier 4 slaande bewegingen per kwartier).

Voordeel van oedeem uit uier de koeien laten de uiers compleet leeg melken direct na kalven, minder pijn stress en kans op smet tussen benen. Minder kans op uierontsteking in lactatie. Reductie kan oplopen tot 60% minder uier ontsteking in lactatie.
Oxytocine niet nodig!!!!!!

Koeien bij oedeem gebruiken! Wanneer koeien geen oedeem hebben kan men overwegen om deze niet te doen.

LET OP DIT IS PREVENTIE onderschat dit niet in de loop van de lactatie zal men het resultaat zien dat celgetal van deze dieren laag blijft. Ook bij het afkalven zullen de dieren rustiger tijdens het melken zijn en betere slotgaten hebben.

Mastitis:
Zodra men uierontsteking aantreft Udder Care op het kwartier of kwartieren gebruiken 4 dagen 2 x per dag. Indien nodig enkele dagen verlengen .

Wanneer de koe gezond is en geen verhoogde temperatuur heeft kan men zonder antibiotica werken.

Na 3 dagen zal men zien dat het uier gaat schonen en bij de vierde dag zal men normale melk hebben.

Er is geen wacht tijd.

Celgetal:
Bij verhoogde celgetal onderzoeken welke kwartieren subklinische uierontsteking hebben ( via MilkChecker) Deze kwartieren 4 dagen 2 keer per dag in sprayen controleren wanneer deze nog niet goed zijn nog 4 dagen door blijven behandelen.

Niet alle koeien behandelen diegene met hoogste celgetal behandelen en verder gaan met preventie.
Bij droog zetten alle hoge celgetal koeien 4 dagen 2 x per dag in sprayen en ook deze koeien bij afkalven weer 4 dagen 2 x per dag in sprayen. Zo geeft men deze koeien hier voordeel van de twijfel om gezond de nieuwe lactatie in te gaan.

Wanneer op het bedrijf het celgetal altijd boven de 200000 zit moet men eerst kijken naar het management en voorzichtig zijn om het product in te zetten op celgetal omdat hier het voordeel van korte duur zal zijn.
Product kan ook gebruikt worden voor open wonden, kalveren onthoornen , oormerken inbrengen. Ook tussen smet in voor uier kan men ermee behandelen , korst eraf, schoonmaken en niet op de wonde maar in de wonde spuiten 4 dagen 2 keer per dag. LET OP koe kan pijn hebben en gevaarlijk doen.

Show Koeien:
Begin 4 dagen voor de show 2 keer per dag te inwrijven met Udder Care Lotion.
Op de ochtend van de show NIET inwrijven ( ze laten de melk lopen tijdens de show).
Nadat de koeien op de show hebben gelopen, moet U extra Udder Care gebruiken.

Voordelen gebruik Udder Care voor show koeien:
Uiers krijgen een mooie natuurlijke (rose) kleur en de melk aderen komen naar buiten.
Dag van show het uier lijkt mooi en de jury zal de kwaliteit van de uier waarderen.
Na de show zullen de uiers geen valse zucht hebben geen uier ontsteking en geen hoog celgetal.
Gebruik Udder Care tot dat de koeien de vracht auto ingaan.
Gebruik thuis nog 1 dag Udder Care om het uier te beschermen en te kalmeren tegen stress.
Men zal meer Udder care nodig zijn voor show koeien.

 

Voordat Udder Care wordt toegepast, zorg ervoor dat de uier schoon is. Voor een optimale efficiëntie van Udder Care is het raadzaam om het haar van de uier af te knippen of te zondigen. Hierdoor kan Udder Care zich in de uier opnemen en is er minder product nodig voor een optimaal resultaat.

GOED SCHUDDEN VOOR GEBRUIK!

WANNEER TE GEBRUIKEN:

Door Udder Care rondom het afkalven te gebruiken worden opgezwollen uiers/kwartier voorkomen en blijven de

uiers en spenen zacht en soepel. De vaars of koe heeft hierdoor minder last van de uier en is daardoor veel beter op haar gemak en ze zal rustiger zijn tijdens het melken.

In de lactatie:

• Wanneer subklinische mastitis wordt gevonden met behulp van de Comfort Milk Checker

• Wanneer celgetal of geleidbaarheid verhoogd Tijdens de lactatie:   

Wanneer te beginnen Edema rond het afkalven:
• Druk met een vinger in de uier (afbeelding 1) en controleer of een deuk in de uier blijft (afbeelding 2). Als u een deuk ziet, gebruik dan Udder Care.
• Begin één of twee dagen voor het kalven of bij het kalven.Aanwending:

Gebruik Udder Care

Voor een volledig uier zijn gemiddeld 12 sprays (3 tot 4 sprays per kwartier) nodig. Indien de uier behaard is, dient het product na sprayen ingewreven te worden om contact met de huid te verzekeren. Indien de uier weinig of niet behaard is, is alleen sprayen voldoende. Udder Care trekt binnen enkele seconden in de huid.p vaarzen en koeien rondom het afkalven. Spray de gehele uier 4 dagen 2 keer per dag in. Zorg voor een mooie verneveling (foto 3) van het product. Spray in een vloeiende beweging van boven naar beneden in drie tot vier strepen van elk kwartier van de uier afzonderlijk in. Begin tussen de benen (foto 6). Doe dit bij elk kwartier van de uier tot dat de gehele uier is in gesprayed. Herhaal deze handeling 4 dagen twee keer per dag voor optimaal resultaat.

Zet het mondstuk van de handspuit strak en bijna dicht zodat de spray er uitkomt in een fijne dunne mist. Knijp in de handel van de spuitbus terwijl u een snelle naar beneden gaande beweging maakt vanuit uw pols. Dit doet u op een afstand van 15 cm van het uier, dit om de hoeveelheid product te maximaliseren op het uier. Probeer dit niet te herhalen over het reeds behandelde stuk, het kan geen kwaad maar maakt het gebruik alleen maar duurder.

Voor de verzorging tijdens de lactatie, spray het kwartier gedurende 4 dagen 2 x per dag

Gemiddeld aantal behandelingen per:

 • 500 ml = 5 complete behandelingen
 • 4 ltr = 40 complete behandelingen
 • 10 ltr = 100 ccomplete behandelingen
 • 20 ltr = 200 complete behandelingen
 • Voor vragen en/of bestelling kunt u bellen naar 0031 (0)653327917 of neem contact op via ons contact formulier.

Controleren op uier edema

Uieredema is de ophoping van vocht in het uiergebied (en naar voren in de onderbuik) rond de tijd van het afkalven die zwelling en druk in de uier veroorzaakt. De vaarzen zullen beginnen ,,te bloeien” tot een paar maanden voorafgaand aan hun eerste het kalven.

Hoe te controleren op Uieroedeem

Druk met een vinger in de uier (foto 1) en controleer of een deuk in de uier blijft (foto 2). Als u een deuk ziet, start de behandeling met Udder Care. Vooral vaarzen hebben vaak last van edema, behandelen rond het afkalven gedurende 4 dagen, 2 keer per dag.

 

 

Udder Care vergelijking met antibiotica

Comfort Udder Care in vergelijking met antibiotica    

Anitbiotica Behandeling voor 3 dagen

Twee keer per dag een injectie met antibiotica (zonder injectie) leidt tot een 7-daagse terugtrekking van melk in de tank (3 dagen injectie en 4 dagen terugtrekking van melk in de tank).De kosten voor 6 injecties vanaf ca. 3 Euro, -plus 7 dagen geen melkgebruik voor ca. 0,36 Euro per liter melk. In de volgende berekening gebruiken we een gemiddelde van 30 liter per dag.

6 x 3, 00 Euro per injectie                             =          € 18,00

7 x 30 ltr per 0,36 € / Liter                            =           €75,60

Totaal                                                            =          € 93,60

Udder Care: Behandeling voor 4 dagen

de behandeling met Udder Care rond geboorte van het kalf, duurt gemiddeld vier dagen. Een behandeling wordt beschouwd als 4 dagen 2 keer per dag de hele uier besproeien en vereist slechts ongeveer 100 ml Udder Care, het is niet nodig om de melk te verwijderen .Dus Preventie loond.

 

Één behandeling (4 dagen 2 keer per dag)         € 8,00 a € 10,00

Bij gebruik Udder Care bij uieronsteking kosten zijn 2- 3 euro per kwartier

HET GEBRUIK VAN UDDER CARE VERLAAGT DE BEHANDELINGSKOSTEN MET 70 tot 80 EURO IN VERGELIJKING MET  ANTIEBIOTICA.

Zo kunt u zien waarom dit een spray is om in de buurt te hebben! De kosten voor antibiotica beginnen bij ongeveer 13 tot 15 euro, plus 45 minuten om het op te halen. (Plus de negatieve effecten op lange
termijn van antibiotica zijn niet leuk)

Aanbevolen gebruik Udder Care als de dieren geen koorts hebben

Als dieren koorts vertonen gebruik Udder Care in combinatie met antibiotica. ( raadpleeg Uw dierenarts)

Informatie waarom Udder Care gebruiken

Uier Edema

 

Uier edema is de ophoping van vocht in het uiergebied (en naar voren in de onderbuik) rond het tijdstip van afkalven die zwelling en druk in de uier veroorzaakt.

Zwelling is een normaal onderdeel van het afkalven bij koeien van alle leeftijden.

Vaarzen zullen tot enkele maanden voor het eerste afkalven (meestal in de laatste maand) gaan “bloeien”. Hun Kleine uier wordt langzaam maar zeker groter en kan op sommige dagen een vreemde vorm aannemen als de vloeistoffen van plaats tot plaats in elkaar knijpen.

Let op de koe op de foto, onder haar buik is los en vol
met vloeistof. Dit is de vocht-retentie die zich van de zwaartekracht naar een lage plek verplaatst. Bij de eerste keer kalveren komt het vaker voor dan bij oudere koeien. Het gaat over een paar weken alleen weg.

Het edema zal zich als een soort plamuur bewegen,
afhankelijk van hoe de koe ligt. Als ze altijd aan één
kant ligt, dan wordt de zwelling ook allemaal naar één
kant geduwd. Of misschien schakelt ze heen en weer,
dan heeft ze de ene dag een enorme rechter
achterste kwartier en de volgende dag een enorme
linker achterste kwartier. Het is geen mastitis, het is
gewoon al dat geknoei.

Koeien en vaarzen met oedeem hebben 65% meer kans om mastitis te ontwikkelen.

De bloedcirculatie neemt af door edema, waardoor er ook minder bloed naar de uier stroomt.  Door de spanning op de huid kan edema ook zeer pijnlijk zijn.  Zeker als er bijvoorbeeld een melkmachine moet worden aangesloten voor sterk gezwollen spenen. Goed legen wordt in deze situatie ook moeilijker.  Bij bacteriën die in de uier achterblijven, kunnen bacteriën gemakkelijk overleven.De slechte doorbloeding in combinatie met het moeilijker melken vermindert het immuunsysteem in de uier.

Het probleem doet zich eigenlijk alleen voor bij dieren met Holstein bloed. In bijna alle gevallen hebben ze een stevige tot grote uier met ernstig tot ernstig oedeem. De spenen zijn hard en gevoelig. Wanneer de spenen stevig worden uitgeknepen, worden ze blauwer. Dit betekent dat de bloedstroom in de spenen onvoldoende is door de overmatige zwelling. Door het stimuleren van de bloedcirculatie neemt de bloedcirculatie toe, zodat de vaars uiteindelijk gemakkelijk gemolken kan worden.  Bij het gebruik van bloedcirculatie stimulerende middelen voor het afkalven, edema zal al afnemen zoals Udder Care


Als u bezorgd bent dat de zwelling te veel druk uitoefent op de ophangband, dan kunt u Udder Care in de ophangband sprayen. Druk met uw wijsvinger in de uier. U ziet een deuk in de uier (zie foto’s hierboven). Dit is het moment om Udder Care te gaan gebruiken. Leg uw arm tussen haar achterpoten en spray de lotion langs de naad tot aan de bovenkant van haar achterste uier  Dit werkt het best na het melken van de koe. Ga door met het sprayen van de rest van de uier en herhaal dit proces 4 dagen 2 x per dag.

Een goede lotion om te gebruiken is een lotion die thee boomolie en pepermunt, essentiële oliën en oregano bevat. Udder Care is een van die producten en wordt geleverd in Geel of Groen spray.
Geel heeft een natuurlijke kleur en is onzichtbaar na het aanbrengen. Groen laat een markering achter tot de volgende melkbeurt. Spray voor het melken elk deel van de uier om te proberen de melk volledig uit te melken. Begin dus vier dagen rond het kalven 2 x per dag met Udder Care om een zachte uier te  krijgen!

Let op zweren aan de binnenkant van het been waar het gevulde uier aan de binnenkant van het been kan wrijven en zweren veroorzaken. Als er zweren worden gedetecteerd, probeer dan het gebied
schoon te houden, maar gebruik ook Udder Care geel om de wrijving laag te houden, zodat het been soepel kan bewegen zonder dat er meer zweren ontstaan.

Een koe met oedeem zal gezwollen spenen hebben, dus de eerste paar keer melken kan heel moeilijk zijn. Verlies de hoop niet, elk melken word makkelijker en gemakkelijker worden! Houd rekening met matig oefening voor de koe. Een actieve koe geneest sneller dan een stilstaande koe. Beperk activiteiten die de Ophang banden kunnen beschadigen (Laat de koe niet naar de wei lopen). Elke koe krijgt oedeem bij het afkalven, en bijna elke koe zal al het oedeem verliezen. binnen de periode van ongeveer een maand. Algemene zorg is voldoende bij de behandeling van oedeem, tenzij de melktijd en de gezondheid van de koe ernstig wordt belemmerd door ernstig oedeem.

Voor ernstig, schadelijk oedeem (zeldzaam)

• Eenmaal vers, als oedeem ernstig is, is een snelle manier om het te verminderen door de koe 3 keer per dag een week of langer te melken.
• We raden niet aan om een koe te melken voordat ze kalft. Af en toe lekt de koe echter van tijd tot tijd melk of heeft ze een enorme uier, dus in dat geval kan het nodig zijn om voor te melken (als het voor melken gebeurt, moet u er zeker van zijn dat u voldoende biest voor het kalf bewaart en invriest wanneer het geboren is!).
Udder Care kan worden gebruikt om het uitmelken te verbeteren. Spray de uier voor het  melken met Udder Care (oxytocine niet nodig!!!)• Een koe met een door gezakt ophangband zal permanent oedeem blijven zitten, wat niet weggaat, wat je ook probeert (meer zoals littekenweefsel & onvermogen om volledig uit te melken, dus vocht retentie, op dit punt, maar om naar haar te kijken, lijkt veel op kalvende oedeem). Probeer te voorkomen dat u een koe koopt met een zwakke of uitgegleden ligament (plat tussen de achterste spenen, waar niet veel plooien zitten). Als uw koe een zwakke band heeft, is dat niet het einde van de wereld, maar langdurige bescherming van de uier tegen verdere schade is belangrijk. Gebruik dus Udder Care.
• TMR, een “warm” dieet kan leiden tot overmatige zwelling in de uier (en in andere lichaamsdelen zoals de gewrichten), zelfs goed na het afkalven. Vermijd het voeren van een te energierijk dieet (te veel graan of kuilvoer) op elk moment in het leven van een koe.
• Commerciële veehouderij bedrijven, zelfs een kleinschalige boerderij, gebruiken Udder Care, een geweldig product dat essentiële oliën bevat. Deze zijn gebaseerd op essentiële oliën
• (Pepermunt, Melaleuca (Tea Tree), Eucalyptus en Oregano olie etc.)

Dit zijn de ingrediënten:

Pepermunt: Ontstekingsremmend, pijnstillend, verhoogt de circulatie, verbeterd de melkaanvoer.
Melaleuca: (thee boom olie) Pijnstillende, antibacteriële, schimmelwerende, anti-inflammatoire, anti-inflammatoire, immunostimulerende, anti-virale, regeneratieve weefsel.
Eucalyptus: Pijnstillende, anti-inflammatoire, antivirale, antivirale, verwachte.
– Oregano: Anti-infectie, anti-parasitaire, anti-parasitaire, immuunstimulans.

Zo kunt u zien waarom dit een spray is om in de buurt te hebben! De kosten voor antibiotica beginnen bij ongeveer 13 tot 15 euro, plus 45 minuten om het op te halen. (Plus de negatieve effecten op lange
termijn van antibiotica zijn niet leuk).

Udder Care kost 8 tot 10 euro voor een volledige uierbehandeling of 2 tot 5 euro per kwartier.
Melk een pijnlijke koe: Onderschat dit niet. Het is echt ongemakkelijk voor hen. Veel stress!

Stress
Stress is een belangrijke factor in de ontwikkeling van mastitis, omdat stress een sterke vermindering van de weerstand veroorzaakt. Dit maakt het voor allerlei pathogene organismen gemakkelijker om zich te vermenigvuldigen.

Mastitis

WAT IS KOEGEBONDEN EN OMGEVINGS MASTITIS?


KOEGEBONDEN

Veroorzaakt door:

Streptococcus agalactiae
Staphylococcus aureus

Bacteriële cellen van Staphylococcus aureus, een van de oorzakelijke agentia van mastitis bij melkkoeien. De grote capsule beschermt het organisme tegen aanvallen door de immunologische afweer van de koe.

Primaire bron : De omgeving van de koe
Methode van verspreiding : Van geïnfecteerde kwartieren naar andere
kwartieren en koeien vooral tijdens het melken
Probleem indicatoren :

 • Tankcelgetal boven 300.000
 • Meer dan 15% van de koeien > 400.000
 • Dikwijls opflakkeren van klinische mastitis, dikwijls bij dezelfde koeien.
 • Bacteriologisch onderzoek toont bovenstaande bacteriën aan.

Aanpak

 • Programma ontwikkelen om verspreiding van bacterie tijdens het melken te voorkomen.
 • Uitschakelen van bestaande infecties door koeien te behandelen bij droogstand en chronische afvoeren
  Doelstellingen :
 • Uitdrijven van Strep. Agalactiae uit de kudde.
 • Terugschroeven van het aantal Staph. Aureus infecties tot minder dan 5% van het aantal koeien.

OMGEVINGSGEBONDEN
Veroorzaakt door:

Coliforme Escherichia coli
Klebsiella, Enterobacter
Omgevings streptococcen
Strept. Uberis, Bovis, dysgalactiae Enterococcus

Primaire bron :
De omgeving van de koe
Probleem indicatoren :

 • Veel gevallen van klinische mastitis
 • Dikwijls in vroege lactatie of heet weer
 • Tankcelgetal kan < 300.000
  Aanpak :
 • Terugdringen van het aantal bact waarmee het slotgat in contact komt.
 • propere omgeving in laatste periode droogstand en bij het afkalven.
 • Voorbehandeling aanpassen zodat schone en droge spenen worden gemolken.

Doelstellingen :
Terugschroeven van het aantal klinische mastitis gevallen tot minder dan 3% van het aantal lacterende koeien/maand.

Kosten van Mastites in %

Uier gezondheid

Blauw: Extra werk, Rood: Zuivelkosten: Groen: Verlies van melk naar de fabriek, Paars: Verlies van verkoop waardig Koe, Lichtblauw: Minder melkproductie

Somatische Celgetal

Somatic Cell Count (celgetal) is de meest gebruikte maatstaf om de gezondheidstoestand van de borstklier te beoordelen. De cellen in de melk van een gezonde klier zijn melk scheidende cellen uit het uierweefsel en leukocyten (60% macrofagen, 25% lymfocyten, 15% neutrofielen). De somatische cellen hebben twee functies in de uier; enerzijds maken ze gebruik van micro-organismen en anderzijds zijn ze betrokken bij het herstel van het uitscheidende weefsel wanneer het enige schade heeft opgelopen.  Over het algemeen wijst een stijging van het celgetal-niveau op een hoger niveau van subklinische infectie in de borstklier. Een lager celgetal-gehalte gaat ook gepaard met hogere percentages pro- theïne en vet, minder gevallen van klinische mastitis en een hogere kwaliteit en stabiliteit van zuivelproducten.

Factoren die van invloed zijn op celgetal
Infectiestatus
De factor die het meest van invloed is op celgetal in melk, of het nu gaat om een kwartier, een koe of een de tank, is een intramammaire infectie. Slechts 5% van de koeien kan tot 50% van de totale hoeveelheid celgetal in de melk van een veestapel bijdragen. Naarmate het celgetal toeneemt, neemt ook het percentage koeien met één of meer kwartalen besmette koeien toe. In een grote koeienpopulatie zal 80% van de niet-besmette dieren een VCA van minder dan 200.000/ml hebben en 50% een VCA van minder dan  100.000/ml. Een van de redenen voor een lichte toename van celgetal bij niet-geïnfecteerde koeien is dat sommige individuele kwartieren een eerdere infectie hebben gehad waarvan ze nog niet volledig zijn hersteld. Dit komt doordat celgetal pas weer normaal wordt als alle micro-organismen zijn verwijderd, al het uierweefsel is gerepareerd en de melkproductie terugkeert naar pre-infectie levels.

Tijdstip van lactatie
celgetal is hoog bij de geboorte, minimaal vanaf de piekproductie tot  halverwege de lactatie en maximaal bij het drogen. Deze toename van de lactatie is vooral te danken aan het feit dat het aantal somatische cellen geconcentreerd is in een lager melkvolume, hoewel het aantal koeien met een intramammaire infectie hoger zal zijn.
ouderdom
Oudere koeien hebben over het algemeen een hogere celgetal om een aantal redenen: de kans op infectie is groter door blootstelling aan mastitisproducerende kiemen, chronische infecties zijn mogelijk, uiers kunnen grote littekens hebben, zelfs wanneer de infectie niet meer  aanwezig is, en het immuunsysteem kan minder efficiënt zijn.

Hoe Mastitis en hoge somatische celgetallen te vermijden

1. Selecteer de koeien met klinische mastitis, gooi hun melk weg en behandel ze.
2. Gebruik de bedrijfssoftware voor gegevensbeheer en de meest  recente celgetal-test voor elke koe (er moet ten minste een maandelijkse test worden uitgevoerd) om koeien met een zeer hoog celgetal te identificeren. Voer vervolgens een Comfort Milk Checker (CMC) uit op die koeien. Als de CMC 0,5 of hoger is, start dan uw Comfort Udder Care (CUC) behandeling. Als het niveau 1,0 of hoger is, mag u die melk  weggooien. Het vele malen uitselecteren van de 10-15% koeien met de hoogste celgetal helpt enorm om het niveau van de celgetal in de tank te verlagen. Het is beter om de uier rond het afkalven te ontzien.

3. 3. Kijk of alle melkers zich aan de voor geschreven routine houden.

4. Melk monster van koeien met klinische mastitis om het type bacterie te bepalen dat in de meerderheid aanwezig is (besmettelijk of  milieutechnisch); dit zal ons helpen om te beslissen hoe te handelen en wat we nauwlettender in de gaten moeten houden.

5. Identificeer koeien met een zeer lage productie, koeien die al droog  moeten zijn, koeien met ontwerpproblemen in combinatie met een  hoog celgetal of koeien met een hoog celgetal en die mogelijk vroegtijdig  droog zetten.

Aan de hand van deze parameters zullen we beslissen of we de koe  vroeg droog zetten, uit de veestapel halen, een behandeling starten of  niets doen en in productie laten gaan. Koeien met een hoog celgetal in  de lactatie behandelen rond de lactatie met Udder Care, ook als  ze aan het kalven zijn, gebruiken Udder Care rond het  kalven zoals aanbevolen.

Mastitis Idividuen en toxines (gifstoffen)

DEFINITIES

Mastitis ontsteking van het uierweefsel
Oorzaak : Micro-organ smen (meestal bacteriën) die in de uier indringen, vermenigvuldigen produceren die schadelijk zijn voor het uierweefsel.
Klinische Mastitis : Zichtbare tekenen van de ziekte
Milde tekenen : vlokken of klonters in de melk en lichte zwelling van het ontstoken kwartier.
Zware tekenen : abnormale secretie, warm en gezwollen kwartier, kans op koorts, verhoogde hartslag, weinig eetlust, dehydratatie, kans op sterfte.
Subklinische Mastitis : Geen zichtbare tekenen van de ziekte
Somatic Cell Count (SCC = celgetal) van de melk is hoog
Bacteriolog sch onderzoek van de melk zal bacteriën aantonen
Veroorzaakt de grootste financiële verliezen door verlaagde melkproductie
Voor ieder geval van klinische mastitis zijn er 15 tot 40 subklinische gevallen !

SOMATIC CELL COUNT (SCC) CELGETAL ALS INDICATOR VAN MASTITIS
Celgetal is het aantal leukocyten of witte bloedcellen per ml melk
Normale melk heeft minder dan 200.000 cellen per ml
Leukocyten komen in de melk n erhoogde aantallen als evolg van infectie
Een verhoogd celgetal is dus een indicatie van een uierontsteking
Celgetal van de tank geeft een indicatie van :
o Het niveau aan subklinische mastitis
o Het verlies van melkproductie in een kudde ten gevolge van mastitis

 

Deze ziekte kost de Amerikaanse zuivelindustrie ongeveer 1,7 tot 2 miljard dollar per jaar.

Ernstig exsudaat uit uier met mastitis in koe (links), in vergelijking met normale melk (rechts)

Testimonials over Udder Care

“HET IS FANTASTISCH! JE ZIET DE VERBETERING VAN DE UIER CONDITIE EN DE DIEREN LIJKEN STUKKEN RUSTIGER”

Koe gezondheid vinden wij erg belangrijk en met behulp van Udder  Care wordt het welzijn van onze dieren verbeterd.

Wij gebruiken Udder  Care op onze vaarzen en koeien met harde uiers. Deze dieren kunnen een verbetering in de uierconditie goed gebruiken. Het is fantastisch! Je ziet de verbetering van de uier conditie en de dieren lijken stukken rustiger. Dit is voor ons een reden om Udder Care te gebruiken en te blijven gebruiken in de toekomst.

“WE ZAGEN EEN GROTE VERBETERING IN DE UIER CONDITIE EN ZODRA HET IN JE ROUTINE ZIT VERGT HET WEINIG TIJD”

Wij zijn begonnen met Udder Care om de uier conditie van onze koeien te verbeteren. Na een tijdje zagen we een enorm verschil ten opzichte van het verleden en dus zijn wij het ook gaan gebruiken op onze verse vaarzen en koeien. We waren verbaasd hoe de koeien op Udder  Care reageerden. Ze leken erg opgelucht en hadden minder stress en pijn in de uiers. We blijven Udder  Care absoluut gebruiken. Het levert ons meer melk in de tank!

“WE GEBRUIKTEN HET OP ONZE VERSE VAARZEN EN WE ZAGEN EEN COMPLETE OMMEKEER”

We hebben verschillende middelen gebruikt, maar Udder  Care biedt de beste resultaten tegen mastitis. Onlangs hebben wij onze verse vaarzen behandeld en we zagen een complete ommekeer. In het verleden hadden we met grote regelmaat problemen met onze vaarzen. De meeste hadden wel een vorm van klinische mastitis. We werden er gek van. De spray is gemakkelijk in gebruik en bij korte beharing hoeven we het niet in te masseren. Tijdens het afkalf seizoen had geen enkele vaars last van mastitis. Niet eens een teken van een ontsteking.

“WE WAREN ER KLAAR MEE OM VAARZEN MET HARDE EN OPGEZWOLLEN KWARTIEREN TE VERZORGEN EN BESLOTEN TE ZOEKEN NAAR EEN BETERE MANIER”

Udder  Care is een samenstelling van etherische oliën dat uiers zacht en soepel maakt rondom het afkalven. Het idee achter het product is dat gezonde uiers meer melk produceren.

De meeste koeien hebben last van zwellingen in de uiers. Wij behandelen alle uiers met Udder  Care 4 dagen lang en bekijken dan de resultaten. In bijna alle gevallen die periode is voldoende om de uiers zacht en soepel te krijgen. Wanneer we eerste signalen van problemen zien tijdens de lactatie, dan geven we ze een behandeling. De meeste problemen zijn dan bij de volgende melkbeurt opgelost.

“WIJ GELOVEN IN UDDER CARE”

Verse koeien hebben een betere start in de lactatie, ons celgetal is lager en we hebben minder last van mastitis.

In eerste instantie gebruikten wij Udder Care op mastitis gevallen. We gebruiken het nu ook op verse vaarzen koeien tegen oedeem en om de ongemakken te verlichten. Dit is een belangrijk onderdeel in ons management om een laag cel getal te behouden.

Zodra wij zwellingen of oedeem aantreffen sprayen wij de uiers een keer par dag in met Udder Care. Dit kan soms al twee weken voor het afkalven zijn. Na het afkalven blijven wij in sommige gevallen behandelen, afhankelijk van hoe goed de dieren zich laten uitmelken.

Dankzij Udder Care hebben wij een hogere melkproductie, houden wij een goede uier conditie en laag cel getal en hebben we minder mastitis gevallen.

“WIJ HOUDEN VAN ONZE EERSTE KALFS VAARZEN NA GEBRUIK VAN UDDER CARE”

De eerste kalfs vaars heeft te maken met veel fysieke en omgevingsfactoren rondom het afkalven. Jongere koeien hebben de tendens om in een vroeg stadium van de lactatie mastitis te krijgen. Stress verlagende strategieën optimaliseren de kans op een succesvolle transitie van de jonge koeien naar de kudde.

Wat wij zo waarderen aan Udder Care is dat het de uier snel zacht maakt en verlichting van stress in de uier geeft. Wij willen de uier conditie zo snel mogelijk op peil hebben wanneer de koeien gekalfd hebben.

“HET IS ERG GEMAKKELIJK OM VAN UDDER CARE TE HOUDEN”

Er is niets frustrerender dan wanneer een koe heeft gekalfd en tijdens de piek in de productie klinische mastitis krijgt. Daarom bieden melkveehouders veel aandacht aan hun verse vaarzen en verse koeien. Met name de koeien van 2 jaar oud.

Door Udder Care verdwijnt de zwelling in de uier en koeien en vaarzen laten zich beter uitmelken. De mastitis gevallen onder de verse koeien is nihil. Het is belangrijk om consequent te blijven behandelen.

Het maakt een groot verschil op onze vaarzen. Ze waren in het verleden erg gevoelig op de uier. Sinds wij 4 dagen 2 keer per dag behandelen, merken we dat ze het heerlijk vinden!

“ UDDER CARE IS EEN ERG GOED MIDDEL OM EEN LAAG CEL GETAL TE BEHOUDEN”

 Udder Care is een erg goed middel om een laag cel getal te behouden. Beginnend met de verse koeien. Wij gebruiken het ten minste één keer per dag een week lang vóór het afkalven. Zodra we zwellingen zien bij vaarzen starten we de behandeling vóór het afkalven. In principe gebruiken we het op alle soorten zwelling. Het is een must om elke vorm van stress potentie te verlichten. We vinden de spray fantastisch. Het is handig en snel te gebruiken zonder in te masseren.

“GEZONDE UIERS PRODUCEREN MEER MELK”

Udder Care helpt ons meer melk te verkopen en kwaliteitsmelk te leveren. Het werkt geweldig tegen zwelling en het is zacht voor de huid. Dat maakt het grote verschil met andere producten. Wij gebruiken het op elke verse koe en vaars van het begin. De eerste 4 tot 7 dagen vóór of na het afkalven brengen wij het twee keer per dag aan om zwellingen weg te nemen en zachte uiers te behouden.

Een proactieve werkwijze is goed voor de koeien en helpt ons een hogere melkproductie te behalen. Zowel wij als onze koeien houden van Udder Care.

“DE UIERGEZONDHEID, KOEGEZONDHEID EN BETERE LACTATIE ZIJN DE KOSTEN WAARD”

Wij gebruiken Udder Care op elke verse koe. Wij vinden het fantastisch om te zien hoe het oedeem verlicht. Wij gebruiken ook de Comfort Milk checker om verse koeien na het afkalven te checken of individuele kwartieren direct aandacht nodig hebben. Hierdoor kunnen we problemen in een vroeg stadium aanpakken. Nog voordat er tekenen van klinische mastitis zijn. Dit is enorm voordeel voor ons.

De uiergezondheid, koe gezondheid en betere lactatie zijn de kosten waard. Het werkt ook erg goed tegen smet in de vooruier. Binnen een week trekt het weg.

“Het is ’t Beste. Ik zou geen koeien meer willen laten afkalven zonder Udder Care.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op 'Accepteren' klikt, stemt u hiermee in.

Sluit melding